24 september, 2019

Vi bygger hyresrätter – så att fler kan bo

Snickarna Björn Thorsteinsson och Filip Antlöf spikar taket till ett av Hefabs nya hyreshus i Hägerstensåsen. Husen byggs delvis med färdiggjutna fasadblock som lyfts på plats av en kran.

I Hägerstensåsen bygger vi tre nya hus med stilrena tegelfasader och plats för både hyresgäster, förskola och LSS-boende

I höjd med taknockarna i Hägerstensåsen har snickarna Filip Antlöf och Björn Thorsteinsson sin arbetsplats. Här spikar de råspont i den sköna septembersolen. Utsikten är riktigt bra och så länge det inte regnar och blåser alltför mycket går jobbet som en dans.
– Det här gänget jobbar på som bara den, säger platschefen Thomas Slagbrand och myser.
Tillsammans med kunden Hefab uppför ByggPartner tre triangelformade byggnader här på Hägerstensåsen, ett knappt stenkast från tunnelbanestationen.
– När vi skulle spränga för grundsättningen fick SL stänga av hela perrongen, berättar Christoffer Danielsson. Han är projekteringsledare i projektet och är på besök för att reda ut en del frågor från en underentreprenör.
Husen byggs av stora, färdigtillverkade väggpartier som lyfts på plats, bit för bit, med en kran.
– Som att bygga lego, kommenterar Thomas Slagbrand och följer med blicken hur en bit av fasaden sakta hissas ned av kranföraren.
Fasadens byggelement kommer färdiga från fabriken i Strängnäs och har ett ytskikt av brunt tegel som är placerat i olika mönster och på så vis ger en levande yta.
– Arkitekten har verkligen fått till fasader som känns både nyskapande och traditionella, säger Christoffer Danielsson, som själv har besökt fabriken för att se hur produktionen av fasadelementen går till.
När husen är klara kommer de att inrymma 132 lägenheter, en förskola och två LSS-boenden.
Projektet påbörjades i oktober 2018 och hela inflyttningen ska vara avklarad lagom till julfirandet 2020. För att lyckas med detta kommer ByggPartner att som mest ha ett 80-tal yrkesarbetare på platsen.