16 september, 2019

”Det är trevligt att bygga i trä”

Det nya gruppboendet i Lilla Källviken, Falun, får snart takpannor och faluröd träfasad. "Det är trevligt att bygga i trä", säger arbetsledaren Daniel Hansols.

När Falu Kommun beställer ett nytt gruppboende är det trä och faluröda fasader som gäller. Det gillas av gänget från ByggPartner som byggt stommen i lösvirke.

Nu står hösten för dörren och på byggarbetsplatsen i Lilla Källviken i utkanten av Falun råder en febril aktivitet.
– Vi vill gärna få taket klart innan höstregnen, säger arbetsledaren Daniel Hansols.
Uppe på taket till det nya gruppboendet spikar snickarna den sista läkten innan det är dags att lägga på pannorna. I byggnaden ska sex personer ha sina bostäder, jämte personalrum och allmänna utrymmen. Varje boende får sin egen lägenhet med kök samt uteplats med trädäck.
– Vi har fått påverka mycket i både utformning och materialval, berättar Lotta Renheim, som är entreprenadingenjör i projektet.
Byggnaden ligger högt och fint i området Lilla Källviken, som exploaterats med villor och radhus under de senaste åren. Närheten till skog, elljusspår, golfbana och alpin skidanläggning lockar många att bygga här.
De som får flytta in i det nya gruppboendet får en trevlig miljö, både in- och utvändigt. ByggPartner har i dialog med arkitekten och Falu Kommun kommit överens om en färgsättning av ytskikten som ska ge mer hemmakänsla.
– Bara för att det är ett omsorgsboende behöver det inte se ut som en institution, säger Lotta Renheim.
Gruppboendet i Lilla Källviken kommer att vara klart för inflyttning våren 2020. Allt utvändigt arbete kommer att färdigställas under oktober månad. Daniel Hansols och hans kollegor i arbetslaget har en liten kamp mot klockan.
– Vi har lovat att det ska vara gräsmatta här tills de flyttar in. Så vi måste hinna så innan det fryser i marken. Men har vi lovat så ska vi hålla det.