Cykelparkeringshuset, Uppsala

Ett parkeringshus för cyklar underlättar för klimatsmarta Uppsalabor. Huset i två våningar är byggt med stomme i trä och med fasader i glas för att skapa en trygg känsla med god sikt genom hela huset.

Cykelparkeringshuset är uppfört intill centralstationen i Uppsala, som valdes till Årets cykelstad 2018.

Ett flertal cykelfrämjande initiativ har tagits av kommunen, varav parkeringshuset är ett. Projektet är också en del i ett långvarigt projekt (14 år) inom Uppsala kommun med att utveckla resecentrum.
Cykelparkeringshuset tar upp ungefär halva ytan av den tidigare cykelparkeringen, men rymmer betydligt fler cyklar. Den glasade fasaden ger väderskydd, men också trygghet då glaset gör det möjligt att se vad som sker inne i och utanför huset.
Huset är byggt med maximal hållbarhet som målsättning. Det har stomme av KL-trä som bärs upp av limträpelare, glasad fasad, solceller och sedumtak.

 

 

  • Projektets namn: Cykelparkeringshuset
  • Uppdrag: nyproduktion
  • Byggår: 2019
  • Ort: Uppsala
  • Omfattning: 2 100 m2 med plats för cirka 1 200 cyklar
  • Kund: Uppsala kommun
  • Typ: allmännyttig anläggning
  • Entreprenadform: generalentreprenad